6.8.2014

Mitä tänään syötäisiin ?

Kysyy Maama seisoessaan Kiinalaisen Carrefourin ovensuussa keskellä metelöiviä pelikonevempaimia ja vähintään samalla volyymilla remuavaa, himoshoppailevaa kiinalaispopulaa. Suomessa asuville muumaista tietämättömämmille tiedoksi: Carrefour on (tietääkseni) alunperin ranskalainen supermarket-ketju, joka on (nähtävästi) rantauttanut itsensä myös Aasian maihin Xuzhoun kaupunkia myöten. Meinasin kirjoittaa 'pikkukaupunkia', kuten paikalliset Xuzhouta kutsuvat, mutta asukasluvun ollessa reippaat puolitoista kertaa Suomen (8580600) ei sielu anna myöten valheitaväittää. 

Xuzhou ON iso city. Jossain tuossa alkuvaiheessa aka viime viikolla (kyllä, vasta viikko Kiina-elämää takana ja tuntuu kuin olisin läpikäynyt tunteita ja tunnelmia, oppia ja uusia haasteita ihmisiän edestä!) ehti hetkellisesti iskeä se sellainen olo, jota Yölinnut mainostavat kipaleessaan 'Liian suuri City'. 

"Tää on liian suuri city, tää ei mennyt niinkuin piti, taidan lähtee tästä maalle takaisin!" 
Linkkendaareli: http://www.youtube.com/watch?v=DxUmH5NJR9o

Sittemmin kelasin, että jos jotakin, niin eritoten tää on paitsi ihan liian ISO, myös ihan liikakreisi city, MIKÄÄN ei menny niinku piti, mä lähden Londoniin/Riksuun takasin! Mutta: Raita on muuttunut hiljalleen hyväksyvämpään muotoon ja kulkee tätä nykyä osimoilleen seuraavasti: 

"Tää ON kreisi city, mut miten asioiden MUKA mennä PITI? Meeppäs kiltisti vaan duuniin takaisin! Ja niin mä negistuntemukset krematorioon lakaisin! NIN!" 


Niin. Tai siis. Kunnes... astuin sisään paikalliselle Carrefourille ja palasin jytinällä lähtöpisteeseen aka alkuperäiskysymysten äärelle: Minne mä tulin, mitä täällä tapahtuu, tää on liian kreisi mesta eikä mikään mene edes ruokakaupassa niinku PITÄÄ!? Yhyyyyyyäää !!!! Ensimmäistä kertaa elämässäni olin eksyksissä supermarketissa. Kokolailla kirjaimellisesti. Henkisesti, fyysisesti, psyykkisesti. Nyt olin perusteellisesti LOST & LONELY. Kukaan ei osannut vastata perinvaikeaselkoiseen kysymykseeni: WHAT IS THIS?           

                                               
                                Nyt kysymmekin yhteen ääneen: WHATTF IS THIS?

    Alkulämmittelyksi: Vakuumipakattuja, keitettyjä kanan (?) munia á 1yin(0.12e)/kpl:


Vakuumipakattuja makkaroita samalla huokeella hinnalla !...MAITOHYLLYLLÄ puolestaan...

...iskee TARVE tarpeen perään... 

Jogurttipakkauksen ja maitopurkin kylkiäisenä jokasortin astiaa ja oheistuotetta poikasineen ! Tartten! Haluun! Eiku... Kumpi olikaan kampi?


Ja seuraavalta tiskiltä jokalajin merenelävänannaa ! Tai sit ei. Ei o pakko jossei taho.


Osasto X: The Erilaiset Egut


Osasto Y: The Ruskeat (joita emma nimeltä mainitse, koska emma tiedä)


Dödiii. Nyt kun on sitten alkulämpät altapoishoidettu, voimmekin siirtyä itseasiaan, The Asiaan kapitaali-Aalla. The Asia on SE Asia, joka sai allekirjoittaneen tolaltapois ja pani uudelleenharkitsemaan kasvisruokavalion hyötysuhdanteita. Kiinassa on miltei mahdotonta olla kasvissyöjä/vegaani, koska kaikki on vähintääkin paistettu possunrasvassa eikä vege-käsitettä oikein käsitetä. Lisäksi, vain ani harvalla on kotonaan kokkaukseensoveltuva keittiö ja itse asiassa syöminen ulkona on huomattavasti huokeampaa kuin kotikokkaus. Maittavan lounaan saa 1-1.5 eurolla (Itse olen tosin törsännyt lounaaseen kauhiat 2 euroa/pv Mäkkärin/KFC:n ranskiksiin ja wrappiin. Aijai). Tässä valossa tarkasteltuna; Kasvissyöjillä lienee Kiinassa sekä helevatan hankalat että kohtuullisen tyyriit paikat.

Kasvissyönnin käsite on täällä päin maailmaa aika jännä juttu Täkäläiset saattavat kuulemani mukaan tuoda kanaa pöytään kasvissyöjälle, koska 'se ei ole liha'. Sama juttu lihakohun kanssa: Kollegat kehottivat välttämään lihaa nyt jonkin aikaa koska jengiä on sairastunut aina Japania myöten saastuneen possun ja naudan vuoksi. Kysyin onko kana ookoo. Katsoivat minua huvittuneina ja toistivat kuin lapselle: Tietysti. Vaan lihaa kannattaa välttää. Jaha. Aha. Okei. Lihaa ei, kanaa joo! 

Aluksi lihakielto tuntui sangen tuskaiselta ja teki elämän hankalaksi; kuvittelinhan maistelevani kaiken maaliman lihoja kieli pitkällä. Vaan toisin kävi, itse asiassa jo paljon ennen kun sain ensimmäistä lihanmurenta suuhuni tai ennen kun sain tiedon koko lihakohusta. Kaupungin saasteisuus ja kaikkialla vallitseva viemäreiden, ilmansaasteiden, liikenteen ja ihmishajunen yhteisLEMU laskevat apetiten minimiin, suorastaan pakottavat ohittamaan katujen grillikojut ja astelemaan suoraa tietä Mäkki-ranskiksille. Mutta sittemmin, sittenkin, kaiken tämän jälkeen oli yksi tekijä, joka muutti suhtautumiseni täkäläiseen lihaan varsin perusteellisesti, peruuttamattomasti aikalailla kertalaakista. Muutos tapahtui käydessäni... tiedätte jo missä... 

                                    Kiinalaisella Cafferourilla ja sen lihaosastolla !

 *** Varoitus: Seuraava kuvamateriaali EI sovellu heikkohermoisille vegaaneille ! ***

    Aloitetaan pehmeämmin: Kanaa nätissä, siivoissa, siisteissä pakkauksissa


Rumemmin: Kanaa laareissa vähänpaljon siivottomammin...


Kanan rintafileitä siinä tätillä käsissään... 
How convenient! How disgusting!


SYÖKÄÄ POSSUA (suosituksista huolimatta) !

Pekonisiivunvalinta on tarkkaa puuhaa...


Jos ei miellytä, niin ei miellytä. Takasin laariin vaan !


The Laarien Laari. 
Meinas päästä Laakien Laaki eli Ykien Ykä.


Moment plzzz... * Allekirjoittanut käväisee ykällä*

Huh. Sitten, loppuhuipennukseksi: Välipalatiskillä myynnissä oleva YKÄ ystävineen toivottaa teikäläisille iki-ihanaa, maistuvanmaukasta, erinomaisen ruokahaluista, lihaisan kasvisvoittoista ja bonapetiittistä tätä päivää ! 

Lukijahaaste: Etsi alla olevasta kuvasta YKÄ. Valitse oma YKÄSI. Ykä ei valitettavasti, kykene enää valitsemaan. Ykä tarvitsee aloitekykyisen Ystävän ! Ugh.


Enjoy life, enjoy food ! 
Because: You are worth it ! 

In China, you are worth a cockroach !
(Do not be offended: It is a delicacy, my friend)

8 kommenttia:

 1. Mitvit! Mitä siel uskaltaa syödä? Kuin ahdistavaa, mulla menis hermot! <3 Nore

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen todella meni hermot: Olin menossa joogatunnin jälkeen ettiin jotain illallista. Menin yhteen mestaan mistä sai valita buffet-tiskiltä eri ruokalajeja. Kysyin saako takeawayna. 5 työntekijää tuli ihmettelemään ja lopulta viides tajus mitä tarkottaa takeaway. Oli ookoo... kunnes.. ei ollutkaan. Aloin siinä valita lajeja, eka salaattipöydästä pari lajia ja sit kanaa, laittoivat ne 4 eri pahvikippoon. Sit kassalle... Ja sit tuli ongelmia.. Eivät ilmeisesti tienneet kuinka rahastaa kun en ottanut riisiä enkä kastikkeita, halusin vaan ne perkuleen 4 pientä kippoa sitä mitä valitsin! Manageri haettiin paikalle, se tuli kravatissaan ja puvussaan päivittelemään. Avas kaikki pahvirasiat uudelleen auki, tsekkaili mitä niissä on, ja valehtelematta, seisoin siinä 20 minuuttia venaamassa että sanoo hinnan. Lopulta siin oli koko työntekijäkunta, reilu 10 jotain teini-ikästä lippapäistä pikaruokatyöntekijää ihmettelemässä. Lopulta sanoin et okei, mä meen Mäkkäriin. Manager sanoi: Okei, sorry, sorry. bye bye ! En sanonu ettei haitannut. Koska haittas. Helkkaristi. Miten vaikeeta voi olla heittää joku hinta pöytään, kyseessä on vähän vihanneksia ja kanaa! Helevata.

   Joo. Jokaine ruokailuhetki on dilemma. Onneks saan kunnon aamupalan hotellilla.

   Poista
  2. Yy en tykkaa! Kunnon ruokaa pitaa olla. Kauheen hankalaa. Mutta eikohan sita ala hiljalleen hahmottaa.

   Poista
  3. Joo kyl täs hiljalleen alkaa löytymään yksittäisiä paikkoja joista hakea lounasta. On mulla jo kolme vaihtoehtoa : ) Jes.

   Ekaa kertaa tää sopeutuminen tapahtuu näin pikkuhiljaa, tosi hitaasti mutta toivon mukaan myös varmasti. Alkaa huudit hahmottua : >

   Poista
 2. JA kaikkein eniten mua kiinnostais mitä hittoa noi ruskeat putkilot tuol nuudeleitten (?) vieressä tiskillä on? Näyttää meinaa niin epäilyttäviltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo älä. En perehtynyt tarkemmin, mutta veikkaan spring rollseiks. Spring roll hyvä, kuvassa oleva mömmö huono.

   En ois uskonut että syömisestä tulee täällä ongelma. Oon käynyt mäkissä ja KFC:llä, sieltä saa kanawrappei. :/ Ikävä salaattia !

   Poista
 3. Oliko nuo toukatkin Carrefourissa? Carrefourithan on tosi upeita supereita,mutta kai niissä mennään sen maan mukaan missä ollaan. Kauhistus miten mä pärjäisin tuolla kun kasvissyöjillekin tuodaan lihaa eli kanaa....Mutta entä tofu?? Eikö sieltä ravintoloista saa sitten ei lihaisia tofuruokia??
  Hauskasti on lisätty lusikoita ja kippoja jugurtteihin:D Voi itku miten turhauttava kokemus tuossa raflassa:(

  P.S.Toukat kuulemma on ihan hyviä grillattuina;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maassa maan tavalla -Mäkkärissäkin : D Tofuruokia saa kyllä, mutta jos on paistettua ruokaa, niin possunrasvassa on tofukinpaistettu. Täällä tofu ei ole kasvissyöjien ruokaa vaan naminaminannaa ihan kaikille, usein syödään liharuokien ohella. Kapeaksi supistuisi täällä kasvissyöjän ruokavalio ilman omaa keittiötä.

   Juu, meinasin nauraa ääneen nähtyäni jogurttien kylkeen teipatun lasikulhon xD

   PS. Söin kuivattuja toukkia Kambodzassa aikoinaan. Oli namia. Samoin kuin heinäsirkat, torakat ja hämähäkitkin. Mutta nyt on iskenyt joku vastareaktio. Kaippa se on kaiken tämän saasteisuuden, metelin, hajujen ym. yhteisvaikutusta. Katsot mitä tahansa ruokaa tämän likaisuuden keskellä ja ruokahalun menetys on taattu.

   Poista