13.8.2014

Juodaan viiiiiiiiiiiiii.....

...lennysjuomia, tullaan viileemmiksi näin, juodaan viiiiiiilennysjuomia, on todellisuus kirkkaampi viileinpäin ! Trallaleiiiiiii.... Slurpsis, nams, hörps ja gröyh eli röyhtäys. Tuli tuossa juotua tetrallinen banaanimaitoa ensijanoon ja nälkään ja viilennyksentarpeeseen. Oli niin nannaa että päätin laajentaa aiheen avaruudellisempiin mittasuhteisiin ja kertoa teille Kiinan rajattomasta juomavalikoimasta. Ja uskokaa tai älkää, en aio mainita vettävahvempia sanallakaan, vaikka niin kovasti (toiveikkaina) kuvittelittekin. Nyt ollaan vesiselvinpäin, koska todellisuus, se ON hurjan paljon todellisempi kun on sober, raitis ja raikas kuin kedonkukka!

             Tässä yks viidakon kukka nimeltään Bambuuuu. Käytiin bambumetsällä. Jos blogin tilastoja on uskominen, on teistä valtaosa jo ehtinyt lukaisemaan muinaushistoriassa kirjoittamani postauksen otsakkeella 'Mitä tänään syötäisiin?'. Right? Jos ette, lukaiskaa ihmeessä täältä (paitsi ne yliherkät äärivegaanit). Postaus antoi ymmärtää (ja oikein ymmärsitte jos niin ymmärsitte) että syöminen on osoittautunut täällä ihan erihankalaksi toimenpiteeksi ei suinkaan nirsouden (mää syön nykyään mitä vaan!) vaan kaupungin saasteisuuden, hajujen, lihaepidemian ja kielimuurin vuoksi. Täällä en syökään mitä vaan, koska en voi. Koska en osaa. Täällä syön harvaa ja valittua turvaruokaa, josta tiedän mitä se on. Meikä ei näet ymmärrä menuja, eikä ravintoloiden nimiä (nimi saattaisi esim. paljastaa että kyseessä on merenelävä- tai koiranliharavintola, jotka voisin asian ymmärretyäni kiertää kaukaa). Asiakaspalvelijat eivät ymmärrä minua (liioin englanniksi saati keyword-kiinaksi), eivätkä tee efforttia ymmärtääkseen. Kahden viikon Kiina-elämän jälkeen olen kuitenkin edistynyt sen verran että minulla on jo kolme lounaspaikkavaihtoehtoa yhden sijaan. Hyvä mä !Lounaspaikoista ei ole muuta sanottavaa kuin että: Yhdestä saan kanawrapin (hinta 5 yeniä eli rapiat 80 senttiä), toisesta ja kolmannesta kinkku- tai juustopasteijan vitriinistä (hinta 7 yeniä eli vajaan egen, koska ege on 8 yeniä). Melkein kuin Laineella kävis (pitkät viinerit, suosikkini tosin puuttuvat valikoimasta). Saan siis  syödäkseni mutta makuaisti on sen verran jo turtunut, ettei suurempia elämyksiä ole odotettavissa. Sääli sinänsä. Hyvä ruoka kun on yksi elämän suurimmista nautinnoista. Sniisk. Noh, kyllä noista pasteijoistakin nauttii, koska.. 

                      Huuhdon ne alas juomalla, joka vie kieleni taskuvarkaan lailla!

Yllätyksekseni olen löytänyt Kiinan yltiölaajan juomatarjonnan tarjoaman pikkuparatiisin tämän maan päällä. Aloitetaanpa jo perinteeksi muodostuneesta lounasjuomastani nimeltään 'Milk tea with coffee jelly' eli maitotee kahvihyytelöllä. Sieluni silmin näen hirveät irvistyksenne. Irvistelkää ihan vappaasti vuan, tietämättömät ! Juuri sellaisia, tuollaisia ilmeitä tulee tehneeksi silloin kun ei tiedä paremmasta. Ei se mitään. Se on ihan normaalia, ikään kuin puolustusreaktio sellaisen ulkoisen uhan edessä, että edessä saattaisi olla ja edestä tulla jotain sellaista (TIETOA!), jossa voisi piillä jotakin nykyistä parempaa, mutta johon ei ole tässä hetkessä äksessiä. Voin nimittäin kertoa: Löysin juoman, joka sulattaa suun kuin nuotiotuli vaahtokarkin. En tokikaan väitä että olisi Juhlamokan voittanutta...

                                         "Wo jao milk tea with coffee jelly, xie xie"Kahvilan työntekijät tietävät jo tilaukseni, eivätkä enää kysy: Haluatko teen kuumana vai kylmänä? Kuumana, kiitos, aina kuumana. Tilaus siirtyy suoraan juomienvalmistajalle joka sekoittaa ihmejuomani ihmekoneessa ja käyttää sitten toista ihmekonetta sulkeakseen mukin ilmatiiviisti silikonikannella. Silikonikansi siksi, että voin ravistaa mukia jolloin mukin pohjalle painuneet, kahviaromiset tapioca-hyytelöpallot sekoittuvat maitotee-nesteeseen ja levittävät makuarominsa tasaisesti ympäri juomaa. Sitten silikoni puhkaistaan pillillä poks ! Aluksi toimin väärin. Toimin niin, että ihmettelin silikonikantta ja meinasin pyytää, että jättävät sen laittamatta. On meinaan kinkkinen avattava. Minätyttö istuin pöytään ja revin kannen auki, tungin pillin mukiin tavalliseen tapaan ja join. Kotona googletin asian ja minulle selvisi, että silikonille ja pillin terävälle kärjelle on syynsä. Pitää ravistaa ja puhkaista. Maku muuttui kertalaakista entistä paremmaksi, makeammaksi, kahvisemmaksi.

Silikonikansimasiina kaverinsa kera:


Ja voila ! Juoma redi to go go go kurkusta alas !


Kyseessä on siis yksi miljoonista Bubble teen (kuplateen) versioista. Bubble tea on alunperin Taiwanilainen keksintö, mutta sitä nautitaan monine variaatioineen ympäri Aasian mantereen. Bubbleteetä näkee sekä ylläolevan kaltaisissa silikonimukeissa että mukeissa, jotka on suljettu kupumaisella muovikannella. Perinteisin bubbletea sisältää tavallisia, läpikuultavan värisiä aka värittömiä tapioca-helmiä/hyytelöpalloja, mutta kaupan on jos jonkin lajin makuvaihtoehtoja kaikkine sateenkaarenvärisine tapioca-palleroisineen. Harmi sinänsä, ettei tapiocahyytelöllä ole sen suurempia terveysvaikutuksia vaikka niin alunperin kuvittelin. Se on pääasiassa hiilihydraattia ilman juuri mitään tärkeitä mineraaleja, vitamiineja tai omega-rasvoja. No mutta. Oh well. Kaikkea ei voi saada. (Usein juuri vajavaisessa on kaikki. Vajavaisia oomma kaikki!)


(Kuva: Frisco Blog)

Nyt olette siis tutustuneet uuteen suosikkijuomaani, josta en enää luovu ja jota tulee kotiin tultuani iso ikävä. Tippa linssissä jo nyt. 1st world problems are the hardest, I say. Lopuksi haluan jakaa kanssanne (veistä haavassa vääntävän) listan juomista, jotka ovat vieneet ainakin kieleni, ellei jopa sydämeni kaikkine oheiselimineen. Valtaosa listaamistani nesteistä on tullut tutuksi salilta kotiin palatessani (kuntosalielämästä jooga- ja vatsatanssitunteineen lisää myöhemmin) ja piipahtaessani kaupassa hakemassa jonkin sortin palautusjuomaa aristavalle lihaksistolle. On meinaan löytynyt palautusvirkistysuudistumisjuomaa kylkiäisineen !

                            Mitä Kiinassa juodaan ? ( = Mitä Maama juo Kiinassa?)

                                               * Banaanimaito
                                               * Jogurttihedelmämehumaito (Yoghurt+milk+fruit-juice)
                                               * Maitohedelmämehu-palautusjuoma (Milk+fruit-juice)
                                               * Kookosmaito 
                                               * Bubble tea
                                               * Taatelitee
                                               * Hasselpähkinäkahvi
                                               * Musta tee/ Vihreä tee -kahvi
                                               * Merisuolainen vihreätee
                                               * Punapapu/kikherne-tapiocamaitotee
                                               * Merilevätee
                                               * Jasmin- ja vihreätee
                                               * Valkoinen tee
                                               * Lämmin vesi ! 
                                                        
                                                     ...jne jne...

                                    Tuopillinen taateliteetä kera gojimarjojen:Starbucksin Kiina-erikoisuus: Musta tee -latte
(Mukin kylkeen kirjoittivat nimekseni: Ulkomaalainen)


Kahvista: Kiinassa kahvikulttuuri ei loista muulla kuin poissaolollaan. Työpaikalla minä olen ainoa kahvinjuoja. Ostin ruokakaupasta Nescafe-pikakahvia, joka oli täkäläiseen hintatasoon nähden yllättävän hinnakas ostos, mikä osoittaa, ettei kahvi ole täkäläisten suosiossa. Kiina on teemaa henkeen ja vereen. 

Eräänä työpäivänä keitin tavalliseen tapaani kuumaa vettä kahviani varten kun työkaveri tuli siihen äimistelemään: Sinä siis laitat kahvinpurut kuumaan veteen ? Se ei ole terveellistä. Juoman täytyy jäähtyä ja sitten sen voi juoda. Öö... Minulle kysymys oli sama kuin: Juot siis vetesi märkänä? Sen täytyy kuivua ennen kun sen saa juoda...

Toinen hämmentävä ilmiö on lämpimän veden juominen. Työpaikan vesimasiinasta saa 'kuumaa' tai 'kylmää' vettä. Käytännössä 'kylmä' on lämmintä ja kuuma höyryävän kuumaa. Ensimmäisenä päivänäni Kiinassa minulle tuotiin muki lämmintä vettä. Minä odotin teepussia. Kunnes minua kehotettiin juomaan. llman teepussia. Jaha. Aha. Sama kun joisi mikrossa lämmitettyä kokista. Ei vaan käy järkeen. Tää on ny väärinpäin! Mutta se on kuulemma terveellistä. Yin-yang-teoriaan perustuvan terveysuskomuksen mukaan: "Kylmä ruoka ja juoma tuhoaa sisäelimistöä ja ruoansulatuskanavaa." Kuulen kyllä. Uskon kyllä. Not.

   Ihan piruuttani ja kiinalaisten terveysgurujen kiusaks, kahvia, nyt, kuumana xie xie.4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen juomavalikoima! En erityisesti välitä bubble teestä mutta kookosmaitoa rakastan.Ja olen vieläkin ymmällä tuosta vaikeasta ravinnon hankkimisesta.Etenkin kun on kuullut miten hyvää ruokaa Kiinassa on.()veljeltäni,joka aiemmin kävi siellä usein
  Onko sitten niin että vähemmän tunnetuista kaupungeista wi tahdo saada ruokalistaa tai selitystä englanniksi.entä torit? Eikö siellä ole hyvä valikoima hedelmiä ja kasviksia?

  VastaaPoista
 2. Bubble tea on erittäin erikoinen konsepti. Toi mun lemppari on mun lemppari ! : D Se on vähän niinku kuplateetä muttei kuitenkaan. Tapioca-pallot maistuu kahville ja tee itsessään on maitomaista, ei värikästä limalitkua. Kuplien mausta riippuu paljolti koko juoman maku. Kikhernejuoma on muuten jäätävän hirveetä!

  Selityksiä ei ole englanniksi missään, yhtäkään ravintolaa en ole vielä nähnyt engl. kielisillä menuilla eikä täällä englantia puhuta. Ihan mahdotonta yrittää selittää mitä haluaisi ja ärsyttävää edes mennä yrittämään kun ympärillä on koko tarjoilija- ja asiakaskunta naureskelemassa tapahtumalle. Väsyneenä keskellä työpäivää tai illalla ei vaan jaksais selittää ja taistella.

  Joissakin menuissa on kuvia, mutta en ole uskaltanut tilata näyttämällä vain jotakin joka näyttää, noh, syötävältä. Normaalisti tunnistettavia kuvia ovat hampurilaiset ja wrapit. Kiinalaisruokakuvissa on jotain lihaa josta ei ikinä tiedä onko koiraa vai kanaa vai kenties pulua. : D

  Huomenna muutan omaan asuntoon jossa on keittiö. Sit alkaa kokkailut normaaliin tyyliin =) Nyt en tosiaan ole voinut ruokaa oikein laittaa muuten kuin vedenkeittimen avulla.

  VastaaPoista
 3. Oi ihanaa vihdoinkin oma soppi!
  Täällä on ollut bubble tea paikkoja mutta en ole varma onko enään ja Helsingissäkin taisi olla.Ekan kerran maistoin Californiassa. Mutta muuten nuo tapiocapallot on ihan kivoja ja joskus teenkin kookosvanukasta jossa on noita tapiocapalleroita.Nytkin on pussi palleroita kaapissa.,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, todellakin ! Sattuu vaan muutto tälle samalla päivälle kun on kaks lastenesitystä, democlass (maanpäällinen h_____i) ja kuume nousemassa. Ens viikon vapaat on kysymymerkin alla: Levätäkö vai lähteäkö seikkailemaan? ! Se oli retorinen kyssäri. Seikkailtava ON.

   Tapioca on kans jännä ilmiö. Äiskä teki joskus tapioca-puuroa mikä oli ihan kauheeta. Juomassa toimivat jos on joku makuaromi. Lusikoin niitä tosin viimeksi mukin pohjalta kun juoma oli mennyt kurkusta alas, mutta eivät ne pelkältään maistu miltään. Koostumus tuntuu jännältä suussa : )

   Kookosvanukas, ommm. Miten niitä palleroisia pitäisi 'kypsentää'? Olen täälläkin ruokakaupassa niitä nähnyt. Vanukkaan ohjetta kehiin !

   Maama jolla on kohta oma keittiö, jossa yhden naisen kokkausshow eli magis happens : D

   Poista