16.7.2014

Pyhiinvaeltajan Pudjetti ynnämuuta

Dödii! Nyt olis niinku päivän joogailut täällä Pörtygälin vuoristoissa joogailtu ja olis korkea aika rauhoittua hetkeksi teidän telepaattiseen seuraanne ja pulahtaa Camino-muistojen kylpyammeeseen. Ah, mikä lämpö, autuus, harmonia, mikä muistojen saippuakuplameri ! Kyllä, myönnän, että ikävöin Caminoa kuin kotiväkeäni, jota ikävöin niin ikään paljon (terveisii ja halei äitiMaraJereMiroHanna&kaikkimuutihanat (!!!), joiden luotan blogiani antaumuksella lukevan). Ehkä se on tämä jooga, vuoristoilma ja omien ajatusten läpikäyminen täydessä hiljaisuudessa, mikä saa ajattelemaan elämää kaiholla, ikävyydellä, melankolialla. Sniisk. Koti. Ikävä. Camino. Ikävä. Englanti. Ikävä. Mulla on suunnaton I K Ä V Ä ! (Joogaretriitistä myöhemmin lisää)

Regina Spectorin jo tutuiksi tulleet lyriikat kuvailevat kaihoista olotilaani kaikkein osuvimmin: Remember all the roads, remember all their crossings, taking steps is easy, standing still is hard. Remember all their faces, remember all their voices, everything is different, the second time around. You've Got Time: https://www.youtube.com/watch?v=w9_isl1jjHc
                                                     
                                                                Ikävä tätä tietä...                                                   Pyhiinvaellusmatkan jälkianalysointi ja ylianalysoivasta jälkiviisastelusta luontaisesti muodostuva niksinurkkaus jatkukoon tänään kenties kysytyimmällä ja kinkkisimmällä teemalla: Manimanimani ! Millaisella budjetilla pyhiinvaellusmatkalle täytyisi varustautua, mitä mikäkin maksaa, mistä kaikesta täytyy maksaa ja minkä verran massia kannattaa varata mihinkin pussukkaan ja millekin kortille ? Kysymykset muodostavat kinkkisen kysymyssuman (kuten kysymyksillä on tapana tehdä), mutta älkää huolikomurehtiko. Reissu on iisimpi ja tsiipimpi (edullisempi) kuin kuvittelettekaan ! Tästä lähtee...

Pyhiinvaellusmatkaa suunnitellessa massia täytyy varata ainakin seuraaviin seuraavalla tavalla (tämä sillä oletuksella,ettet ole jatkamassa matkaa Santiagosta muille maille ja mantereille vaan palaat viikon kahden sisään kotiin):

* Lennot: Kohde A - Kohde B - Kohde A. Hinnat: Riippuvat ihan kohde Aasta ja beestä. Ensiksi on mietittävä, mistä haluaa reissunsa aloittaa ja mistä lentää takaisin. Oma matkani: Meno: Lontoo-Barcelona. Paluu: Porto-Lontoo. Lennot Lontoosta superedullisia: Tulolento kustansi 30 ja paluulento 25 euroa. Tsekkailkaa: supersaver.fi & skyskanner.fi ja vertailkaa hintoja ! Voi tulla halvemmaksi jopa lentää Lontoon tai esim. Saksan suurkaupunkien kautta. PS. Aina kalliimpaa sesonkiaikaan...

* Majoitus: Pyhiinvaellusreitti on tupaten täynnä albergueita, edullisia majataloja, joihin pääsee yöpymään vain pyhiinvaelluspassilla (linkki tilaukseen blogin oikeassa sivupalkissa). Hinnat vaihtelevat 5-10 euron välillä (Kymppi on aika vakio mitä lähemmäs Santiagoa tullaan). Tarjolla on 'municipal'-albergueita, jotka ovat kunnallisia ja edullisempia (valtavine dormitoreineen ja vähän rähjäisempine puitteineen petipunkkeja unohtamatta ;)) ja sitten on 'privado' (yksityis)-albergueita, joissa yön hinta yleensä 1-2 euroa kalliimpi ja puitteet mukavammat. Sitten on hostelleja ja hotelleja, joissa hinnat korkeammat ja joissa pyhiinvaeltajat harvemmin yöpyvät. Itse otin kaverin kanssa hotelliyön kahdessa paikassa ennen Santiagoa: 45 euroa 2 hengen huoneesta, Santiagossa löytyi kahden hengen huoneita 10-15e/yo/henkilö. Tsekatkaa: Hostelbookers.com) Itse lasken budjetin yleensä yläkanttiin kaiken suhteen. Majoituksen osalta varauduin maksamaan 10 euroa/yö. Matkaa suunnittelin tekeväni 30 päivää eli varasin siis majoitukseen noin 300 euroa.

                                                                Majapaikkoja:

Ehdoton suosikkini: Britti-Amerikkalais-pariskunnan pyörittämä donativo-albergue Carrion Los Templarioksen kylässä: Yhteisillallinen, laulua, ruokaa, juomaa, family!Monasterio de Santa Clara: Nunnien ylläpitämä mesta Carrion De Los Condes


Santa Marina, ihana ihana albergue en muista missä!


Ihana mesta jossain keskellä ei mitään...


Manjarin (donativo, mestapaikka!):


* Ruoka: Syödä täytyy, hyvin! Ja syödä saa, erinomaisesti! Ruoka Caminolla on suhteellisen edukasta, mutta täytyy muistaa, että tämä on yksi niitä nautintoja johon usein menee enemmän rahaa kuin alunperin laskelmoi. Maittavan lounaan saa 4-5 eurolla, pyhiinvaeltajien lounas (3 ruokalajia ja lasi viintä) maksaa paikasta riippue 8-10 euroa. Itse kokaten, kaupasta tarpeet ostaen tulee superedulliseksi. Huomioikaa että matkan varrella on myös lukuisia pieniä kioskeja, joissa paikalliset ihmiset tarjoavat virvokkeita, sufeeta, hedelmiä jne. donativo-periaatteella (maksa mitä haluat!). Varatkaa siis kolikoita pussukkaan kaikille välimatkoille =) Itse laskin 15e/päivässä ruokaan eli (omalla kohdallani):  450e. Enemmän meni.

   Joskus kokataan scrambled eggsejä, hintaa max. euro per annos....Toisinaan juodaan kahveeta kera sulaneiden proteiinipatukoiden... Luksusta (ko?)


Joskus hemmotellaan... LIHARUOKAA, vaeltajan vatsa huokaa!


Pieniä keitaita matkan varrella....
* Pyhiinvaelluspassi ja muita härpäkkeitä: Passi Suomesta ostettuna 2 euroa. Matkan varrelta itse ostin pakollisen simpukankuoren 1 eurolla. Härpäkkeisiin varatkaatten 5 euroa ;)

* Bussimatkat, taksimatkat, hätämatkat...: Varaudu ottamaan bussia, taksia, muuta kulkuvälinettä kylästä kylään jalkojen alkaessa huutaa hallelujaa tai väsymyksen iskiessä tai ihan vaikka muuten vaan. Tämä on yksi ennakoimaton rahareikä, johon kannattaa varautua. Bussimatkustus edullista: Esim. 20km matka Mansila De Las Mulas-Leon 1.60 euroa. Pitkän matkan bussit (esim. Barcelonasta lähtökaupunkiin, minulla Burgokseen) kalliimpia, esim: Barcelona-Burgos n.30 euroa, Barcelona-Leon n.50 euroa. Jos otatte lennon Barcelonaan ja sieltä bussin eteenpäin, varatkaa muutama kymppi matkaan. Sama Santiagosta lentokentälle mentäessä (Santiagosta takaisin lentäessä ei hätää; kenttä lähellä keskustaa, bussi muutaman euron). Yhteensä varaisin (nyt jälkiviisaana) busseihin ym. kulkemiseen n.80 euroa.

* Terveydenhoitotuotteet, lääkkeet, laastarit, uudet vaatteet ym: Kaikki pakolliset pikkuvälttämättömyydet ja liian likaisten sukkien tilalle ostettavat uudet sokkendaalerit lohkaisivat loppujen lopuksi aika ison osan budjetista. Riippuen ja roikkuen rakkuloiden määrästä, lääkkeiden tarpeesta ja tuotteiden riittävyydestä ja kestävyydestä, varatkaa ihmeessä muutama kymppi näihin ektratarpeisiin. n. 50 euroa. (Omasta kokemuksesta oppineena: Sitä saattaa joutua jopa vaelluskenkäshoppailemaan. Ostin vaellussandaalit Leonista, 40 euroa, AU, mutta se oli pelastukseni).

* Mahdolliset nähtävyydet: Harvassa ovat, mutta esim. suurempien kaupunkien katedraalit, museot ynnämuut kaltaisensa mestat paikat verottavat usein ovella muutaman euron. Itse en muista käyneeni maksullisissa mestoissa. Varatkaa nyt tähän osioon vaikka vitonen. Ihan vaikka vaan mielenrauhantakaamistarkoituksessa. 

+ Lisäksi rahaa meni kaiken maailman turhuuksiin (vaatetta, hemmottelijädejä, kahveita ym.) etenkin kun isompiin kaupunkeihin päästiin. Pääasiassa budjetti kuitenkin ylittyi muutaman kalliimman hotelliyön ja yhteisruokailujen takia -tai ansiosta. :) Kaikki mikä menee omaan hyvinvointiin, menee oikeaan osoitteeseen sanon minä! On vaan muistetava varautua siihen, että yllätyksiä ilmenee; vaeltajat kokoontuvat yhteislounaalle ravintolaan, tekee mieli tai tulee tarve ottaa bussi/taksi, vastaan tulee kiinnostavia nähtävyyksiä (pääsymaksut) tai kaupungissa iskee hinku mennä museoon, teatteriin, kylpylään teeämmäs. Kaikki lisäkulut ovat ihan itsestä kiinni, mutta itse suosittelisin varaamaan muutaman satasen ekstraa mikäli mahdollista. Kaiken varalle ja siitäkin syystä, ettei tarvitse jokaisessa alberguessa miettiä eroa euron ja kahden välillä. ;)

                       Summarummarum

Majoitus: Varaa 10e/yö just in case. Lisäksi muutama kymppi ekstraa, mikäli haluat hemmotella itseäsi matkan lopulla ja varata hotellihuoneen pariksi yöksi esim.Santiagosta.
Ruoka: Varaa min.15e/päivä. Ruokaan menee aina enempi kun suunnittelee !
Bussit ym kulkeminen: Varaa ainakin 80e matkasuunnitelmista riippuen
Pyh.vaelluspassi: 2 euroa Suomesta, 5 euroa Espanjasta ostettuna
Ylimääräiset härpäkkeet: Ainaski 50e olosuhteista ja olosuhdemuutoksista riippuen

*** Kuukauden reissu: Itse varasin kuukauden mittaista reissua varten 1000 euroa lennot poislukien. Tuntui riittävän tai siis olisi riittänyt takuuvarmasti jos olisin jättänyt parit hotelliyöt ottamatta (tai paennut esim.lakanaköyden avulla yön pimeyteen) ja vaateshoppailut shoppailematta. Säästöjä oli onneksi töiden ansiosta sil viissiin hyvin, ettei tarvinnut kokoajan penniä venyttää. Mutta siis, nyrkkisääntönä voisin ohjeistaa: Tonni plus lentojen hinta/kk reissu.

                                                               ***   ***   ***

Tässä kaikki tällä kertaa. Taivas päätti juuri pudottaa päälleni sysimustan peiton, joten on aika suunnistaa taskulampun kera tiipiiseen (jossa yövyn kuomani kanssa). Ilma on vihdoinkin kuin morsian (+15), päivän +35 asteen jälkeen. Sirkat sirittävät pusikoissa, joogit juttelevat ayurveda-ruokavalion hyödyistä ja puistikossa aurinkovoimalla toimivat jouluvalot syttyivät juuri täyteen loistoonsa. Eilen oli täysikuu ja taivaankansi tähtiä täynnä kuin jalokiviä samettiliinan päälle sommiteltuina. Onpa ihana elää luonnon mielen mukaan. Nukkumaanmenoaika on nyt, siksi koska aurinko meni pilveen ! Elämä on simppelisti cool ja maailma mesta paikka !

Muistakaa se, kun arjessanne aherratte ja luulette, että elämä on bullshittiä. Ei ole. 

Koska: Taivaalla on Otava ja Pikkukarhu, metsässä oikea, puussa tsirppa, heinikossa heinäsirkka, metsässä solisee puro, purossa luikertelee vesikäärme, käärmeellä on nahanluonti kesken, meillä elämä, sopivasti kesken, kuppi vasta vajavaisesti täynnä, täyttämistä odottamassa ja samalla luonnossa, luonnossa kaikki valmista. Kaikki täydellistä. Just niinkun olla pitää. On tilaa ja hiljaisuutta. Siinä kaksi elementtiä, joista on koko maailmankaikkeus, kaikki elävät olennot, meikäläisetkin tehty. Tilasta ja hiljaisuudesta. Kuule hiljaisuus ja näe avaruus ympärilläsi, sisälläsi. Siinä jos jossakin on Peace!

4 kommenttia:

 1. Oot niin ihana, tuli tippa linssiin tata lukiessa <3 You are precious.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, tuli tippa linssiin ja räkäklimppi lenssuun sun kommentista ! :´) Oot tyttö mun kultakimpale ! PS. Keskarina NÄHDÄÄN !!!

   Poista
 2. Aivan loistava yhteenveto kustannuksista! Suurkiitos! Tuo todella auttaa suunnittelussa.
  Turvallista ja hyvää jatkomatkaa, minne ikinä tiesi viekin!
  t. Piia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että tämä jeesasi suunnittelussa. Arvioita on yllättävän vaikeaa antaa, mutta tietyt könttisummat mielessä on vähän helpompi lähteä budjetoimaan omaa matkaa. Hyvää reissua sinulle ja kaikkea hyvää elämääsi !

   <3: Maria

   Poista