27.7.2014

Matkavinkkejä Osa 2: Lontoo London UK

Viimeistä viedään. Aikani Englannissa on nyt tullut kohtuuvirallisesti tiensä tappiin. Kolmivuotinen yliopistoruljanssi päättyi kesän alussa ja Espanja-Portugali-akseli-reissujen (reissujutut alkavat blogin alusta: http://pitkamatkaperille.blogspot.co.uk/2014/06/holaaa-holaaa-oleee-oleeee.html) jälkeen palasin viikoksi hyvästelemään kaupungin, josta jo toinen kotini tuntuu tulleen. Uusille lukijoille tiedoksi: Opiskelin ravitsemustieteitä Bournemouthin yliopistossa Englannin etelärannikolla syksystä 2011 kevääseen 2014. Nyt ollaan sitten viittä vaille ravitsemustieteiden kandia (yksi uusintaessee jotakuilleen lähetysvalmis ja valmistumisjuhla Bomossa marraskuussa). Valmistumisjuhlaa lukuunottamatta en usko palaavani Lontooseen pitkään aikaan, mikä nostattaa tipat silmäkulmiin ja vetää suun alakuloismelankolishaikeahkoon mutrumudostelmaan. Ikävä tulee ! Tuli jo! 

  "Onko sulla koskaan ikävä ollut jotain jota ei ehkä olekaan? 
                      Onko sulla koskaan ikävä tullut vaikket tiedä mitä edes kaipaatkaan?"***   ***   ***

Viimeisten London-päivieni kunniaksi ajattelin kunnianantaa tälle jumalten kaupungille esittelemällä Maaman matkavinkit kertaa kymmenen (juttusarjahan alkoi hiljattain Matkavinkeillä Portoon). Vinkit targetoituvat omalle ikäluokalleni (nuoria aikuisiiii) ja/tai vaikkapa pariskunnille, ei siis varsinaisesti lapsiperheellisille (jätän laskuista lontoon eläintarhat ja muut lasten attractionnit). Kyselkää jos tahotte sellasista tietää ! Vastaan, vaikken välttämättä tiedä ! Olenhan kävelevä Wikipedia.

*** Mitä Lontoossa (minun mielestäni) kannattaisi tehdä, nähdä, kokea ? ***

Vinkki 1) Lontoon puistot. Siis omg. Tän cityn puistot. Siis. Omg.
* Hyde Park, Regents Park, St. James Park, you name it !Vinkki 2) Greenwich: Puisto & Observatorio (Timeline!) & Maritime Museum & Greenwichin markkinat & satama ja ja ja... Lots of Lööv ! xxxVinkki 3) Pop Up Screen: Ulkoilmaleffateatteri 
* Linkki sivuille: Aikataulut, leffat, lokaatio jne.

Vinkki 4) China Town: Kiinakaupunki (ydinkeskustassa). Oomama !

LIHAA ! Kera äidin, joka lähti muuttoavuksi Brittilään v. 2011.Vinkki 4) Käykää (budjetin salliessa) musikaalissa/teatterissa. Ette pety !
* Maama suosittelee: The Phantom of the Opera, Billy Elliot, Mamma Mia, Beatles Musical

Vinkki 5) Syökää ruokaa ! Vatsa hallelujaa huokaa! Lontoosta löytyy kaikki.

* Käykää: Pubissa fish&chipseillä, English breakfastilla, sharing platterilla ja jos hifistelylle on taipumusta, niin piipahtakaa toki Jamie Oliverin/Gordon Ramsayn ravintoloissa. Yksi suositus: VQ24: 24/7 auki oleva ravintola Lontoon ydinkeskustassa, ruoka vie kielen ja mielen! 
Jamie Oliverin ravintola: Angel


Pöljät pubissa: Fish&Chipsii, English Breakfastii...Vinkki 6) Ottakaa lautta Thamesin yli halki poikki ja mitä niitä nyt on, suuntia...

* Lippuja täältä (usein netistä edullisemmin)
* PS. Suosittelen käymään Greenwichissä ja tulemaan sieltä lautalla takaisin ydinnkeskustaan: Kiva kierros, aika täydellisesti ympyränmuotoinen ;)
Noniin, tähän se sitten kuitenkin meni vaikkei mennäpitänyt. Edellinen kuva oli aasinsilta aiheeseen, jota en halunnut esillenostaa. Dääm. Mutta eipä seepra raidoistaan, Rooma roomalaisuudestaan tai Lontoo lontoolaisuudestaan pääse...


Vinkki siis 7) Käykää nyt sitten kattomassa kaikki pakolliset kun täällä kerran ootte
* Big Ben, Trafalgar Square, puhelinkopit, London bridge, maailmanpyörä (maksaa helevatasti, mutta katsoa saa ilmaseks), Buckingham Palace, Kensington Castle & Gardens  et al.


Ja niin edelleen.. 


Vinkki 8) Käykää, oikeesti hei, Harrodsilla

Niin on fiiniä, niin on hienoa, niin on ylihinnoilteltua, niin on luksusta, että oksettaa ! ;)


Vähän Kinderiä munempi pääsiäismuna...


Jolla on hinta kohdillaan !Vinkki 9) Käykää kello viiden Afternoon-teellä brittiläisittäin
* Settiin sisältyy: Cream tea eli tee ja skonssit hillolla ja tuhdilla kermalla plus sandwichejä niin maan peevelisti, ettei paljon illalliselle jää tilaa 
* Settiä tarjoillaan ainakin suurimmissa kahviloissa ja ravintoloissa plus hotelleissaVinkki 10) Ottakaa tube(metro)/overground/DLR ja/tai kakskerrosbusa ja tutkikaa Lontoota keskustan ulkopuolella. 

* Sieltä löytyy oikea Lontoo. Löytyy mm. Camden (paikka, jossa punk sai alkunsa -yksi allekirjoittaneen suosikkimestapaikkoja), Brixton, Whitechapel (Jack the Ripperin/Viiltäjä Jackin reviiri...), Canary Wharf (jokimaisemaa, cooleja ravintoloita), St. James Park (mm. julkimoiden asuinaluetta, silti aika bueno), Angel (jossa myös J.Oliverin ravintola) jne.

* Tube/metro ON pelottava ilmiö perinteiselle metsäsuomalaiselle, mutta hätä ei ole tämän, tuon eikä senkään näköinen. Osta metroasemalta 'Oyster'-card, johon lataat rahaa ja jolla voit matkustaa rahan riittävyyden puitteissa sekä metroilla, busseilla, overgroundeilla että lautoilla. Pantti 5 puntaa, jonka saa takaisin kun palauttaa Oysterin mille tahansa lippuluukulle Lontoosta lähdön päivänä. 

Iisi biisi ! No fear ! 
+ Tärkeistä tärkein ekstravinkki 11) Lähtekää vähän hätäseen veks Lontoosta !

* Oikeesti, jos teillon aikaa viikko tai yli niin ottakaa ihmeessä NationalExpressin busa Lontoon Victoria Stationilta esim. etelärannikolle, josta löytyy mm. Bournemouth, Southhampton (Titanicin lähtösatama), Poole, Christchurch jne eli OIKEA Iso-Britannia. Kyselkää, voin kertoa kaiken Bournemouthista! Lisäksi suosittelen ihastuttavaa Cornwallia, Oxfordia ja Nottinghamia.

Tässäpä kaunis kaunis, ihan vastikään tehty videoklippi Bournemouthista: 

Bournemouthin katolla...


Siellä lokitkin on jotenkin, seesteisempiä, aidompia, omia itsiään...


Ja illan lasku, jotenkin, oikeampi, puhtaampi, epäego-keskeisempi...


***   ***   *** 

Itsehän eilen vähänniinkun hyvästelin Londonin lontoonsuomalaisten ystävieni seurassa ensteksi Greenwichin jumalaisenkauniissa puistossa (valehtelematta, voisin kuvitella että taivaankoti näyttää jotakuinkin Greenwichin puistolta auringonlaskun aikaan). Siellä loiottiin koko pitkä ilta, minkä jälkeen suunnattiin Pop Up Screenille (ulkoilmaleffaan) katsomaan Full Monty (Housut POIS!). Oli niin megamoovi ja megamoovit ja megapäivä että oksat POIS ! Hyvää oli elämä Englannissa. Hyvää kuin dominokeksi tai medjoul-taateli, joilla voisin elää. 

Eläköön, elämä ! Elossa oon ja se tuntuu hyvältä, 
moon kenties typerä, mun sydämelt puuttuu kypärä!
Mut moon riittävä, vaikka itse sanonkin,
ja voin hitokseepaljon paremmin !

(Kuva: Google images)


2 kommenttia:

 1. Ihanat kuvat !Kyllä ymmärrän että tuonne tulee ikävä mutta varmaan palaat sinne aina välillä,jos vaan voit.Lontoossa on kyllä hurjasti kauniita paikkoja! En ole siellä ollut ikuisuuksiin;mulla oli 90-luvun lopussa sellainen Howard-tuttavuus Lontoossa,joka asui Sohossa.Muutaman kerran tuli Howardin luona kyläiltyä ,ja paljon silloin nähtyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä juu, mutta toisaalta tiedän, että ikävä on enemmänkin (tai pääasiassa, ellei jopa kokonaan ja ainoastaan) ihmisten ikävää. Ihanat ystävät jäävät tänne(kin) kun meikä taas menee. Oma vika. Mutta minkä sitä ihminen öö,..( itselleen ?) mahtaa ? Mentävä on kun kutsu käy.

   Soho jäikin mainitsematta. Se on tosin tuossa Chinatownin huudeilla joten ei voi missata jos Kiinakylässä käy. Mutta taidanpa lisätä sen listalle, niin ihana paikka kuitenkin kyseessä (tosin nykyään aika turistoitunut).

   Voihan Howard... Lontoossa on nähtävää vaikkei Howardeja oliskaan kuvioissa! ;)

   Poista