13.7.2014

Pakkausprojekti aikuisten oikeesti

Noniin, iltayötä kuomaset ! Kello näyttää noin (1:00 am) ja tää mimmi on niin ja näin eli väärinpäin, mutta ei anneta sen haitata menoa oivaa, vaan jatketaan sata lasissa pitkin alamäkeä loivaa. MOI VAA ! Ennen kuin pyrähdän viikoksi vuorille joogailemaan, ajattelin suorittaa vähän lisää pyhiinvaellusreissun jälkisaivartelua plus jakaa teille Portugalin kuulumisia. First things kuitenkin first eli virallinen osuus alta pois. 

Edellisessä postauksessa kerroin koko kulkureittini kylä kylältä ja seuraavaksi tsekkaillaan pyhiinvaellusrinkan sisältöä uudemman kerran. Ensimmäinen pakkauspostaus katsottavissa videolta täällä: Klik mii ! Kyseiseen settiin ei ole kuitenkaan kovin vakaasti luottaminen; Olihan kyseessä keltanokkapyhiinvaeltajan summamutikkainen pakkausprojekti, josta puuttui paljon ja jossa oli liian paljon liikaa. Nyt tiedän enemmän. Olen Caminon karaisema ja vaelluksen viisastuttama!

                                          Tällä tiellä tyhmempikin taliaivo viisastuu:
                                                                ***   ***   ***

Päivitetty pyhiinvaeltajan matkatavaraluettelo Maaman kokemuksen mukaan:

* 2-3 vaatekertaa: Helposti pestäviä ja nopeasti kuivuvia kuteita (pellava bueno), mieluiten joutavia, jotka voi nakata matkalla puunoksaan tai roskiin tai polttaa poroksi Cape Finisterressä. Uusia vaatteita saa halvalla matkan varrelta, pienemmistäkin kylistä löytyy pikkukauppaa teepaitoineen ja donativo (lahjoitusperiaatteella toimivissa) -majataloissa on 'ota tästä' -lootat täynnä vaeltajien jättämää tarpeistoa. Älä hamstraa vaatteita !

* Urheilusukkia. Painotan: URHEILUsukkia. 3 paria riittää. Joka päivä pestävä. Normisukat aiheuttavat usein pienenpientä mikroliikettä kengän sisällä ja aiheuttavat rakkoja poikasineen. Kokemus kouli allekirjoittanutta, joka shoppaili urheilusukkia Leonista.

* Vaelluskengät + vaellussandaalit: Aja sisään ajoissa ! Molemmat tulee tarpeeseen. Kenkät sekä aiheuttaa, että pahentaa rakkoja, ja estää kävelemisen jos rakkuloita ilmenee. Sandaalit oli allekirjoittaneelle valaistuskokemus! Ostin supersandaalit Leonista ja matka sujui maaliin kuin lentäen ! (Vaelluskengät puolestaan lensivät postipaketissa Santiagon postikeskukselle)
* Tuulen ja sateen pitävä takki. Hupullinen.

* Yksi lämpimämpi paita. Hupparista tuli rakastajani Galician sumuissa ja sateissa !

* Sadesuoja itselle ja rinkalle (sateenvarjoa ja kumppareita en itse ottaisi, jotkut roudasivat)

* Uikkarit ja pieni pyyhe. For real. Jättäkää paksut rantapyyhkeet kotiin. Käsipyyhkeeseenkin kuivaa kropan ihan mainiosti ;)

* PIENI makuupussi TAI silkkialuslakana. Itselläni oli 600g makuupussi. Toimi mainiosti.

* Taskulamppu/otsalamppu. Näpsä kaveri albergueissa, jos haluat esim. lukea tai ylipäätään nähdä eteesi kun muut ovat jo nukkumassa. Albergueissa ei juuri lukuvaloja ole.

* Ensiapulaukku, joka sisältää: Laastareita + rakkolaastareita (en voi tarpeeksi painottaa tämän merkitystä), desinfiointiainetta, teippiä, haavojenputsauslappusia, allergialääkettä (kasvistoa meinaan on niin maan peevelisti!), särkylääkettä, maitohappobakteereja, mahdollisesti apteekista saatava polvi/nilkkatuki, karhunlankaa, puhtaita neuloja (rakkojen puhkaisuun ym). 

                       Ja vielä kerta kiellon päälle: Ensiapuuu hukkuvalle, jelppiä kärsivälle !* Musiikkia (mp3) ! Itse jätin ottamatta ja oih, mikä ilo irtosikaan, kun kaveri tyrkkäsi korvaani mp3-soittimen nappikuulokkeen kahden viikon mittaisen luontoäänien kuuntelun jälkeen. Musiikilla on tosivoimallinen vaikutus luonnossa. Vinkkinä: Eddie Veder ;)

* Korvatulpat. Aikuisten oikeesti. Albergueissa jengi kuorsaa, pieree ja kääntyilee kilpaa !

* Vaatteidenpesujauhetta (hifistelijöillä myös omat pyykkipojat). PS. Albergueista löytyy useimmiten pesukone: 3e/koneellinen, 4e/kuivaus. Kimpassa kun pesee ja jakaa kulut, ei voi enää kuluista puhuakaan.  Pääasiassa pesu hoituu kuitenkin nyrkkipyykäten.* Hygieniavermeet ja releet: Dödöä (et vältsisti tarvitse, koska haiset kuitenkin kokoajan), kosteuspyyhkeitä (pelastus; varasuihku!), pikkuputeleissa shampoota, saippuaa, sen sellasta. Ihan itte varmaan osaatte tän osion hoitaa kondikseen omien tarpeidenne mukaan ;) 

Kiitos Riihimäen Hämeenkadun Kauneushuone sponssituotteista: Kuvassa osa suosikeistani: Kristallisuoladödö, eukalyptysvoide (näyte), kaksi käsivoidetta ja rastatukallekin sopiva mangomainen hoitoaine.* Juomapullo (omani peräisin Riihimäen Hyväkunnolta, jonne toinen iso KIITOS).

* Iso huivi: Osoittautui oivalliseksi peitteeksi, piknik-viltiksi, aurinkosuojaksi, pyyhkeeksi !

* Pieni huivi/tuubihuivi: Kaulaan, päähän, mihin vaan miten päin vaan jea ! Itse ostin matkalta omani ja matkalla myös hävitin omani. Camino antoi ja otti.

Pikakahveeta, protskupatukoita, snacksia : ) 

 Jos näätte tota huivia, niin palauttakaa huivinhävittäjälle ! Protskupatukoiden aatelia olivat toffee, rommi-inkivääri ja mustikka.* Kamera ja puhelin latureidensa kera

* Kynää ja papruu ! Kirjottakaa, piirtäkää, löytäkää luovuus luonnossa ! (Kiitos Riihimäen Suomalaiselle Kirjakaupalle Beatles-teema-päiväkirjasta ja mustekynistä. Kyllä kelpaa kirjotella tunteita ja tuoksuja !)

* Kindle: Niin paljon kuin rakastankin oikeita kirjoja, oli Kindle matkaystävieni aatelia. Kymmenisen kirjaa yhdessä lättänässä laitteessa (muistakaa se taskulamppu; Kindlessä kun ei ole omaa valoa). Ihana iltarelax.

* Suomi-Espanja-sanakirja (Olis tullut tarpeeseen! Yleistys, mutta totta: Espanjassa ei juuri englannilla elellä)

* Kansainvälinen sairasvakuutuskortti tai mikälieneekään. Jos hajotat polves tai nilkkas tai vaikka kokovartalokroppas, niin sairaalakulut ovat ko. kortilla samat kuin paikallisilla.

* Kääshiä! Pankkikortille sanotaan 'no no no'. Käteistä messiin siis. Ja muistakaatten: Joka kerta kun nostatte Suomen tililtä, kertyy nostomaksua nelisen egeä pankista riippuen. Kannattaa nostaa siis kerralla enempi. (Budjetointipostaus tulossa myöhemmin)

* Vyötärölaukku/kaulapussi: Ihan vaan suomalaisten turistimaineen ylläpitämiseksi. No ei vaiskaan. Olis ollut hyvä olla mukana arvotavaroita varten.

* Passi kertaa kaksi: Pyhiinvaelluspassi plus peruspassi. Linkki pyhiinvaelluspassin tilaukseen blogin oikeassa sivupalkissa. Hinta 2 egeä, pinssi (simpukka + suomenkartta) 5 egeä. Passin saa ostaa myös Espanjaan saapumisen jälkeen, hinta ollut kuulemani mukaan korkeampi. Passilla pääsee siis yöpymään albergueissa, halvoissa pyhiinvaeltajien majataloissa ja siihen kerätyillä leimoilla saa pyhiivaellustodistuksen Santiagon toimistolta. Itse en hakenut. Ei tartte jos ei haluu (jonottaa).
* Pyhän Jaakobin tien opaskirja (jos niin tahdot): Itse lähdin reissuun niin, että tiesin lähtökaupungin ja määränpään, mutta kuunneltuani riittävästi muiden tietoviisastelua tulevista kylistä, suositeltavista majapaikoista ja ravintoloista, tulin aatoksiin sellaisiin, että opaskirja olisi voinut olla ihan kiva. Mutta toisaalta: Minulle sanottiin 'vau'. Eräs ystävä hämmästeli: Olet toinen tapaamani ihminen, joka vaan kulkee tietämättä seuraavia etappeja! Hatunnosto! =)

* Hyvä rinkka: Testaa selkään & 'aja sisään': Painossa kannattaa tähdätä <10 kiloon. Itse heitin kamaa pois koko matkan ajan ja aikamoinen autuus oli selässä viimeisen viikon ajan. Viitisen kiloa, sankaripakkaajan aineista!Ja kaiken lisäksi tai siis kaiken yllä, alla ja edellä eli ennen kaikkea muuta roinaa ja rompetta: OTA mukaasi AIKAA (ilman aikalaskureita), rauhaa & levollisuutta. Ota avoin sydän ja mieli ja positiivinen perusasenne (tällä tiellä isoimmista Ihaistakin tulee ilopillereitä ;)) ! 

En voi tarpeeksi painottaa AJAN merkitystä Caminolla. Oma 'deadlineni' oli kaukana tulevaisuudessa, eli heinäkuun 13. päivässä (joka on siis tänään). Tiesin alunperinkin, että aikaa olisi aivan liikaa, mikä antoi mahdollisuuden pitää huilipäiviä ja kulkea hitaammin. Kauhulla kuuntelin joidenkin tovereiden panikointia: "Mun lento lähtee 2 viikon päästä Madridista, joten en voi levätä. Kävelen 40-50km päivässä, että ehdin ajoissa. Mulla on deadline, mulla on kiire. Kiristän tahtia ja jos on pakko, niin kävelen vaikka läpi yön! Sniisk. Missä Caminon tositarkoitus ? Missä rauha, lepo, hiljentyminen? Missä välissä Camino ehtii antaa siunauksiaan, jos vaeltaja painaa tukka putkella läpi peltojen ja metsien lentokentän kuva verkkokalvoille piirtyneenä? 

Hyvät ihmiset, hoi hyvät tulevaisuuden vaeltajat, antakaa Caminolle aikaa ja se antaa vastineeksi itsensä lukemattomine siunauksineen !
                                                                ***   ***   ***

                                 Lopuksi: Random-lisähuomioita matkan varrelta:

* Tavaran suhteen ei ole syytä panikoida. Jos jotain unohtuu, ostakaa matkan varrelta. Kauppoja piisaa joka kylässä ja jengi lainaa kyllä jos hätä iskee. Autathan sinäkin vastineeksi apua tarvitsevaa (?)...

* Tavaroita on mahdollista lähettää edeltä seuraaviin majapaikkoihin. Albergueiden ylläpitäjät hoitavat homman. Tavarat annetaan tyypeille, varataan albergue valmiiksi seuraavasta etapista ja kamat odottavat sinua määränpäässä saman päivän iltana. Hinta vaihtelee 3-7 euron välillä per lähetys. Ei huono vaihtoehto, jos kuorma alkaa käymään selän päälle !

* Jos ette ottaneet vaarin neuvoistani ja pakkasitte turhakkeita turhakkeiden perään, ei hätä ole kädessä kuitenkaan ! Kamoja voi lähettää suoraan Santiagon postikeskukselle superhyvillä hinnoilla. Itse lähetin vaelluskenkäni (ostin sandaalit) ja hintaa tuli kolmisen euroa (unohdin tosin hakea kenkäni pois, joten siellä ovat, sinne jäivät).

* Varoitus: Petipunkkeja liikkeellä! Majapaikoissa on tarjolla oikein miellyttävän lämpimiä vilttejä ja huopia, joiden lämmölle on helppo antaa pikkusormi, mutta kas, se vie koko käden. Itsehän sain puremia käsivarren täyteen viimeisellä viikolla, kun luovuin makuupussistani suloisen vaaleanpunasävyisen viltin tähden. Vilttejä voi käyttää, mutta suosittelen pitämään omat makuupussit ja lakanat ihoa vasten.

* Muista, että taksin/bussin ottaminen ei ole häpeä tai 'epäonnistumisen merkki'. Aihe on toisille tabu, toisille ei aihe eikä mikään. Itselleni oli jättikynnys todeta, ettei tällä jalalla enää kävellä ja myöntää, että nyt on otettava bussi (Mansila De Las Mulasista Leoniin) kävelemisen sijaan. Mutta kaiken jälkeen olin ylpeä valinnastani. Camino opettaa kuuntelemaan kroppaa, tekemään sen eteen kaiken mitä se vaatii, olemaan kropan ja mielen kanssa yhtä. Joskus siihen kuuluu avun vastaanottaminen. Mikä olisikaan nykyihmiselle vaikeampaa? ;)

Espanjassa lääkkeet ovat melko edullisia ja apteekkeja on kaikissa vähääkään isommissa kylissä. Ostakaa ensitöiksenne IODINIA (keltainen puteli, haavojen desinfiointiin). Antibioottikuurin saa tiskin yli sanomalla: "Mulla on tulehdus."

* Rakkojenhoito: Itse opin rakkojen hoidon niksit kantapään kautta. 1) Puhkaise rakko puhtaalla neulalla. Taputtele rakon päälle apteekista saatavaa alkoholia, sitten iodinia. Päälle laastari ja valkoinen lappunen teipillä kiinni. Voila ! 2) Puhkaise ja puhdista rakko. Pujota rakon läpi karhunlanganpätkä niin että muutama milli lankaa jää näkyviin molemmista rei´istä. Näin rakko tyhjenee automaattisesti kävelyn aikana sitä mukaa kun nestettä ilmaantuu ja ryökäle paranee nopsemmin :) 

OBS! Majataloissa on liikkunut varkaita ja jengiltä on lähtenyt käshiä satojen, joiltakuilta yli tonnin edestä. Paikalliset rikolliset pukeutuvat pyhiinvaeltajiksi ja soluttautuvat albergueihin vaeltajien joukkoon. Manit lähtevät yöllä, samoin kyseiset valevaeltajat. 

        Yksi kivettynyt (stoned) wannabe-vaeltaja, joka ei pitkälle pöllimyksineen pötkis:                                                             
                                                                   ***   ***   ***

Tämä neiti näpsäkkä lähtis kohta puoliin untenmaille. Näpsäkän sijaintina Portugali, Lissabon, eräs kämäinen, mutta herttainen hotelli kaupungin ydinkeskustan kuppeessa. Näpsäkkä on viettänyt nyt viisi päivää Portugalissa joogaretriittiä odotellen ja maahan tutustuen. Viiteen päivään on mahtunut niin viinitilavierailuja, vanhoja linnoja ja museoita, canopy- eli köysirataseikkailua, hyvää ruokaa ja juomaa, leffoja (Suosittelen: Locke. En tiedä mitä sanoa: Enemy), hyvää seuraa (edelleen tuo saksalainen matkakumppani kumppanina, siihen se ny sitte jäi), aurinkoa (kuolen kuumuuteen!), futismatsia keskusaukion jättiscreeniltä, kävelyä kävelyä kävelyä, unta ja unettomuutta, ruokaa, ruokaa, juomaa, juomaa, luontoa ja kaupunkia, väsymystä ja virkeyttä ja niin edelleen ja edelleen ja edelleen...

                                             Portugalin tunnelmia pikapikaisesti:Lissabonin katolla:


Lissabonin ytimessä:


Sushia lasipöytäefektillä:


Futismatsia odotellessa: Saksa-Brasiliaaaaa


...jnejnejne etcetcetc...

                    Portugalin aika jatkuu vielä reilun viikon tästä päivästä eteenpäin ! 
                                     En ole mummo lumessa vaan Maama puoliunessa. 
                                            Tulitikkusilmäinen bloggari kiittää ja kuittaa.

4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Por favor ! =) Kelasinkin, että tätä odotit(te) kuin kuuhullu nousevaa kuuta : )

   Poista
 2. jees...ei tässä hättee mittään...kiire ei ole kun lähtöpäivä vielä peiton alla...ensivuosi toivottavasti...kaikki muu menis mutta kun kuulenkin sanan SUKAT saan lievän paniikkikohtauksen..inhoan sukkia ja kengiäkin pidän kun on pakko...yleensä on...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin vähän aattelinkin ! Ettei kiirettä vielä ole : ) Mutta tämä on sellanen reissu, jota on hyvä alkaa suunnittelemaan hyvissä ajoin. Sukat ja kenkät, joo, tiedän tunteen. Voit toki yrittää Guinnessin ennätystenkirjaan kävelemällä Caminon avojaloin, mutta mutta...

   Poista