3.9.2014

Matkavinkkejä Osa 3 2/2: Not to Do in Shanghai/China

No NYT päästään itseasiaan. Myhäilen tyytyväisenä ja hieroskelen kämmeniä yhteen kieltäni livoskellen ja huuliani maiskutellen. Viimeyöllisen ahdistuskohtauksen ja tämänaamuisen buranapommin voimauttamana nousen täältä koti-ikävälettosuosta jaloilleni ja näytän eilisessä postauksessa mainostamaani häränpyllyä oikein kymmenen bulletpointin eli ranskalaisen ammusviivan voimalla. Nyt seuraa siis poikkeuksellinen 'erityispostaus' Matkavinkit-juttusarjaan, jossa normaalisti siis vinkkaan, mitä erinäisissä maailman kaupungeissa kannattaa oman kokemukseni perusteella tehdä, nähdä, kokea. Mutta koska Shanghailla ja koko Kiinalla (!!!) oli niin poikkeuksellisen paljon annettavaa ihan vastakkaiseen suuntaan (eli kääntäen: Tällä maalla oli paljon OTETTAVAA antamisen sijaan), niin päätinpä tehdä 'TO DO in Shanghai'-listan rinnalle 'NOT TO DO in Shanghai'-listan, jotta voisitte ennakoida ja välttää pahimmat painajaiset, jos tänne jostain syystä satutte joskus eksymään ja eksymisestä siinä tapauksessa varsin vahvasti olisikin kyse. Kyllä. Siis ei. En myy teille Kiinaa. Voitte mennä ihan muualle (esmes Shanghai Tourism -sivustolle) etsimään Shanghaita ja Kiinaa ylistävää materiaalia reppureissujanne positiivisella energialla pohjustamaan. Mutta kuten viimeisimmässä Viikkouutisten kolumnissani kirjoitin: "Kyllä minä kovasti haluaisin luulla, että parhaimmillaan Kiinakin voi olla ihan karsean kiva maa !" Oikeesti. Ois kiva luulla.

                                                                     ***   ***   ***
                    

??? 10 things NOT TO DO in Shanghai/CHINA ala Maama??? 


1. Älä osta ruokaa katukojuista/kadunvarrelta/kadulta/katu-mistään! Siis ÄLÄ.

***Mitä ja miksi? Emme voi koskaan tietää mitä. Juuri siksi.

2. Ellei pakko ole, älä hakeudu ydinkeskustaan, ydinliikenteeseen, ydinruuhka-aikaan/ydinmihinkään (=älä kerjää verta nenään ja veistä haavaan). Ytimissä vaanii vaara; Nimittäin ääni-haju-kuoleman-mielenterveydenmenetysvaara !
   (Jos tämä houkuttelee, suosittelen hakemaan apuu... tai, no, niin.... hakeutumaan Kiinaan)


3. Älä lankea houkutuksiin. TEA TRAP vaanii hostelleissa aka kakkosbordelleissa.4. Mikäli budjetissa on joustovaraa, älä valitse halvinta mahdollista hostellia

**Mitä ja miksi? Koska halpa on aina halpa ja halvalle hinnalla on useimmiten myös syynsä, jotka myöhemmin, useimmiten tulevat ilmi kuin puput taikurien hatuista. Tadaa! Ja huom: Minä en todellakaan ole majapaikan suhteen nirso. Kaikki käy. Nyt opin, että itse asiassa vain melkein kaikki. Hinta-laatusuhde on ollut testaamissani kahdessa hostellissa toki kohdallaan. Yön hinnaksi on tullut 7.80-9 euroa. Sillä rahalla on saanut sängyn puhtaine lakanoineen plus ilmaisen wifi-yhteyden. Se riittää, jos kyseessä on 1-2 yön majoitus. Itse olen majoittunut näissä paikoissa 1.5 viikon päivät. Siinä meni raja. Raja alkoi tulla vastaan pääasiassa seuraavista syistä: Peseytymistilat olivat karmeat, huoneissa ja käytävillä lemusi tupakka, dormeissa ei ilma oikein kulkenut ja nukkuminen oli siitäkin syystä raskasta ja vaikeaa.  Ensi kerralla satsaisin ja suosittelisin muitakin satsaamaan vähän parempiin hostelleihin/hotelliin riippumatta siitä miten ylistäviä avosteluja tripadvisorin ja hostelbookersin sivuilta löytyy.

(En moiti, mutta sanon vaan, että eivät sovellu pitkäaikaiseen majoittumiseen)


                                                                   (Google images)

5.  Älä nouse vessanpytyn päälle kyykkyasentoon (niin paljon kuin mielesi tekeekin) 

***Mitä ja miksi? Se on vaarallista. Ai että miksikö tekisit näin? Siksi, että saatat Kiinassa ollessasi tottua squat-toilettiin eli lattiassa olevaan reikään, jota täkäläiset pitävät erittäin hygieenisenä oivaltamatta sitä tosiasiaa, että siinä posliinia vasten ruikkiessasi, paitsi omasi myös edellisten ruikkijoiden ruikkimiset lentävät päin pläsiä. Sinäkin saatat huomaamattasi aivopeseytyä ajattelemaan, että kyllä tämä reikälattiavessa on sitten bueno juttu ja saatat sen oletuksen myötä kavuta pöntön päälle kyykkäasentoon, minkä uhkakuvan ennakoiden ajattelin, että varoitus on paikallaan.  Eli: Älä.

Lisäksi: Älä mene julkisiin vessoihin (joita löytyy esmes kauppakeskuksista) suurin länsimaalaisin luuloin. Luulet, että on paperia. Kas kun ei ole. Ota omat paperit.


Squat

(Google Images)


6. Älä käy eläinkaupassa/eläintarhassa (ellet ole kettutyttö kettutytön hommissa)

***Mitä ja miksi? Sitä ja siksi vaan, että ensimmäisissä sielu saa kolauksen ja potentiaalinen mielenrauha sysäyksen ja käsiin jää ei enempää eikä vähempää kuin silkka kädettömyys. Jälkimmäisessä sama, minkä lisäksi rahat menevät erittäin huonoon tarkoitukseen. 

*** QUESTION: Where is the love in THIS & THIS ??? Answer: There is none. No love around.


7.  Älä todellakaan missään mielenhäiriötilassakaan ota YÖJUNAA KIINAN SISÄLLÄ ilman petipaikkavarausta äläkä varsinkaan vahingossakaan (kuten allekirjoittaneelle kävi) ilman istumapaikkaa (!!!) mistään Aasta mihinkään Beehen, ei poikkeuksiA !

** Mitä ja miksi??  Koska, halvimmasta hinnasta huolimatta eli juuri siksi, meno on tätä:

                                                              Asemalta...junaan ...


ja seuraavaan aamuun asti...

8. Älä puhu A) politiikasta (=Herra Mao Zedongista) B) Japanista C) Hong Kongista

***Mitä ja miksi? Koska ovat tabuja, joista ei puhuta. Kiinan kommunistisen puolueen ensimmäinen johtaja, maolaisuusopin kehittänyt Mao, jota kiinalaiset suuresti kunnioittavat on kyllä esillä naamataulunsa kautta niin rakennusten seinissä kuin turistikohteissa ja -krääsässäkin, mutta hänen nimeään ei ole ääneen lausuminen, ei edes kunnioittavassa mielessä. Itse sen virheen pariin otteeseen tein ja sain työkavereilta osakseni pitkiä paheksuvia katseita ilman vastausta kysymyksiini herra Maoa koskien. Japanista ja Hong Kongista sen sijaan saa puhua negatiivisessa mielessä, muttei missään mielessä ylistävään sävyyn. Täkäläisillä on sisäänrakennettu ja -kasvatettu katkeruus ja kauna ko.alueiden väestöjä kohtaan siitäkin huolimatta, että Japanin tuotanto on täällä suuressa arvossaan ja japanilaisia tuotteita (esim.teknologiaa, animaatiota, mangaa ym.) suorastaan ahnehditaan. Hong Kongia sekä arvostetaan (hiljaa vaivihkaa) että halveksutaan (=kadehditaan).
                                                                 (Google images)


9. Älä kuvittele että asiat hoituvat 'kuten muuallakin' koska 'hoituvathan ne muuallakin'

**Mitä häh ja miksi?? Mikään ei Kiinassa vastaa mitään, mihin me länsimaissa olemme tottuneet. Jos joudut liikenneonnettomuuteen/tulet auton/pyörän/riksan tms. tönäisemäksi, älä oleta olevasi oikeutettu minkään valtakunnan kompensaatioon aka hyvitykseen. Voi jopa käydä niin,että sinusta 'rikkaasta länsimaalaisesta' tehdään korvausvelvollinen vaikka uhrin paikalla olisitkin. Näin kävi eräälle kanadalaistytölle ja brittimiehelle, jotka tapasin Xuzhoussa ja joiden tarinoita kuuntelin. Kukaan ei korvaa mitään, eikä minkään sortin 'oikeusturvaa' ole. On vain jokamiehenoikeus olla oikeassa. Ah, miten vapauttavaa. Turha on myöskään kuvitella, että peruselämän asiat kuten kaupassakäynti, mahdollinen pankkitilin luominen, puhelinliittymän hankinta, asunnonvuokraaminen, matkustaminen Kiinan sisällä jne., toimisivat yhtä lupsakasti kuin kotipuolessa. Eritoten ei pidä kuvitella, että asiat, jotka meidän mielestämme ovat jotenkin 'väärin', olisivat myös kiinalaisten mielestä väärin. Useimmiten eivät ole. On ookoo pissiä, räkiä, syljeksiä, oksentaa ja ulostaa mihin vaan. On ookoo pyrkiä kalifiksi kalifin paikalle kyynärpäät tanassa. On ookoo olla avoimesti rasisti. On ookoo tuijottaa jokaista erilaista.

Jos alat liikoja kuvittelemaan ja tekemään vertailua kotipuoleen, olet pulassa. Minä olin. Mutta älä myöskään kuvittele, että jos vaan menet Kiinaan ilman minkään sortin ennakkokuvitelmia, tulet selviämään maassa, sopeutumaan maahan, rakastumaan maahan! Voi olla, ettei niin käy. Voi käydä toisinpäin. Kuvitteles sitä, tätä: Että asiat eivät hoidu muka-kuvittelemattomien kuvitelmiesi mukaan (jotka joka tapauksessa kuvittelit), et tykkää siitä että asiat eivät hoidu, petyt ja haluat kotiin. Älä unohda kuvitella tätä. Se on mahdollisuus. ; )

   Kuvittele että metron lattialle pissaaminen on ookoo. Tai älä. Älä edes kuvittele...
10. Jos haluat selviytyä ja jaksaa Kiinassa loppuunpalamatta: ÄLÄ VÄLITÄ !

**Mitä ja miksi?? Jos sen teet, että sen vaivan näet, että Kiinaan saakka menet, niin valmistaudu olemaan välittämättä mistään, etenkään edellisessä kohdassa mainituista seikoista kaikkine mahdollisine ja miltei mahdottomiltakin kuulostavine oheisseikkoineen. Älä välitä siitä, että sinua tuijotetaan, osoitellaan, että perääsi huudellaan ja juostaan kameran kanssa (photophoto???). Älä välitä saasteisuudesta, kaikkialla vallitsevasta saasteen hajusta, liikenteen lemusta ja metelistä, sairaalloisesta töötötyksestä (joka tulee tod.näk painajaisuniini vielä kauan kauan Kiinasta kotiinpalaamiseni jälkeen). Älä välitä siitä, että kannat kengissäsi, vaatteissasi, hiuksissasi, ihollasi samaisen saasteen lemua. Älä välitä siitä, että jengi sylkee melkein kengillesi ja likimain ruokalautasellesi, jonka tilaat eteesi ravintolassa, jonne olet uskaltautunut, koska olet lakannut välittämästä ruokamyrkytyksen uhasta. Älä välitä toteutumattomista eläinten saati ihmistenoikeuksista. Älä välitä kutiavasta ja huononevasta ihostasi, koska se on vain seurausta ylläsi ja ympärilläsi leijuvasta saasteesta, jonka takaa aurinkoa ei näy, mistä olet niin ikään lakannut välittämästä. Älä välitä siitä, ettet ymmärrä ketään, eikä kukaan ymmärrä sinua. Älä välitä, että kärsit tod.näk. kroonisesta päänsärystä, kurkkulimasta ja yskästä. 

Älä välitä! Never mind! Siinä ratkaisun avain.

Jos välität, olet pulassa. Sillä hetkellä kun alat välittää, on toinen jalkasi haudassa ja mielenterveytesi kurssi kääntynyt peruuttamattomasti karikkoa kohti. 

Itsehän siinä sitten vähän niin kuin välitin (ja yhä enenevässä määrin Kiinanmaasta vähät välitin) minkä seurauksena aloin tuijottaa seinää... 


   ... Kunnes päätin alkaa välittää. Itsestäni. Toiveistani. Haluistani. Tunteistani. Järkeni äänestä, joka sillä (uskokaa tai älkää) yhä oli. Katsoin itseäni silmästä silmään, varasin lennon kotiin ja annoin itselleni vielä viimehetken vihoviimosen ohjeen: 

11) Älä edes villeimmissä kuvitelmissasi kuvittele palaavasi Kiinaan (ainakaan ihan pian, varsinkaan ypöyksin, etenkään asumis-/työskentelytarkoituksessa)!

                        Selväpyy, that's the deal, sovittu, EN AIO PETTÄÄ MUA !!! 
                     
                              PS. Sääntö 12) Älä koskaan ikinä millonkaan petä SUA!

                                                           
                                                                    ***   ***   ***

2 kommenttia:

 1. Hyviä ohjeita ,kiitos,jos nyt joskus pääsen Kiinaan.Aina on ollut haave,oli jo kerran lippu varattuna kun poika oli pieni,mutta peruin sen viime hetkellä,kun halusin myös tänne lomalle eikä voinut olla kahdessa paikassa.,Tosin kiertomatkalla taitaa olla niin,että näkee enemmän niitä parempia puolia ja asumispaikatkin on siistempiä.
  Tuo eka sääntö on hyvä;olisin heti juossut katukeittiöihin kokeilemaan;D Toivottavasti pääsit hyvin perille kotiin! Mitä seuraavaksi`?

  VastaaPoista
 2. Heip! Ihana Jael kun jaksat aina kommentoida. Hymyn tuot huulilleni joka kerta.

  Nyt olen Moskovan lentokentällä, itse asiassa seuraavat 10 tuntia jatkolentoa odotellessa. Budjettimatkaajan osa on odottajan. Vaan nyt on helpompi jo olla. Asiat toimivat niin hyvin että voisin suudella Venäjän maata suoraan suulle : D

  Totta: Asuessa ja työskennellessä tulee aina esille myös ja ehkä joskus myös eritoten ne negatiiviset puolet. Turistina, hyvällä porukalla, täydell energiaa plus kera paikallisen tutun/puolitutun joka opastaa paikasta A paikkaan B ja kertoo selviytymisniskejä paikanpäällä kokemus voisi olla jopa keskiverto. ; ) Nojoo, nyt olen niin Kiina-angst etten sano enää mitään.

  Seuraavat reissut ovat nähtävissä blogin oikeasta sivupalkista. Nyt huilailen kuitenkin kotona jonkun aikaa, pääasiallisesti tammikuuhun asti vaikka välissä käydään Briteissä valmistumassa ja Barbadoksella joogaamassa : > Mutta nyt: Kotiin ! Siinä ainoa missioni tässä hetkessä.

  VastaaPoista