18.1.2015

10 + 1 Things To Do In (South) Korea


Korea kun taakse jäi mietin hiljaa mielessäin mitä siitä kertoisin kysyjille vastaisin kertoisinko kahtiajakautuneisuuden piikkilanka välissä valtioiden vai sen kaiken kauneuden kunnes tiesin vastauksen.... Tässon teille lista, kaikenkattavat on sisältönsä sen, intensiivistä on info, kattaa kaiken sen kaikenkattavuuden !
*   10 + 1 Things To Do In (South) Korea  * 


1)  Pay a Visit to North Korea(n border)

Visiitti Pohjois-Korean raja-alueelle. Itse en pakettimatkoja juuri suosi, mutta tällä kertaa se on MUST jos haluaa kokemuksesta irti muutakin kuin pikapyrähdyksen maiden rajalle -mikä ilman asiantuntevaa opasta ei olisi edes vaivan väärti. Itse varasin retken etukäteen täältä: http://www.seoulcitytour.net/English/Matkan järjestävä taho poimii turistit turneelle sieltä missä nämä sijaitsevat (hostellilta, hotellilta, kaverin kämpiltä younameit).
2i) Temple Stay 

Vietä yö Buddha-temppelissä ja osallistu munkkien elämään yhden päivän ajan. Omalla kohdalla kävi niin hyvä säkä, että ystäväni (joka minut myös majoitti) täti sattuu olemaan nunna ja pääsin viettämään yön hänen temppelissään, jossa ei länsimaalaisia juuri käy (Kaupunki: Dan Yang. Temppeli: Gu In Sa). Perinteisesti temppelivisiitit varataan etukäteen täältä: http://eng.templestay.com/
2ii) Visit the Caves & Famous Movie-Scenes in Dan Yang 

Noin kolmen tunnin bussimatkan päässä Soulista sijaitsee vuoristokylä nimeltään Dan Yang (bussilippu 17000won = 13e/ suunta). Siellä sijaitsee paitsi buddhatemppeli (2i), myös ikivanha luolasto ja yksi korealaisten action- elokuvien pääasiallisista kuvauspaikoista. Muitakin luolia toki on. Kuvauspaikkojakin kaiketi. Muista en tiedä. Visit Korea-sivusto tietää: https://english.visitkorea.or.kr:1001/enu/SI/SI_EN_3_1_2_4.jsp?recommCid=803326&folderId=19917

Movie Scenes:

 Cavesssss: (Clearly born to be a cave woman)

3) 4D Movie 

4D-leffa: Aistien täydeltä iloa! Liput n.12e. Englanniksi (tekstityksillä, ei siis dubattua) on tarjolla muutamia draamaraitoja, amerikkalaista komediaa ja animaatiota. Itseähän kävin katsomassa allaolevassa kuvassa näkyvän, suorastaan myötähävettävän spektaakkelin, mutta silmiin puskeva savu, apinanpissaa markkeeraavat vesisuihkut ja tärinätutinaefektit olivat sen arvoisia. Info: http://asiaenglish.visitkorea.or.kr/ena/HA/HA_EN_7_2_6_1.jsp


(Night at the Museum Part 2: Crap. But crap can be forgiven when 4D happens)


4) Fly/Take a Ferry to One of the South-Korean Islands (e.g. Jeju) 

Eli käyppäs yhdellä Etelä-Korean saarella. Itse olen lähdössä Jejulle viikon päästä (nyt siis Okinawalla Japanissa, josta pian lisää). Lennot ovat naurettavan edulliset ja saarielämä aina saarielämää, usein hyvinkin kaukana mainland-elämästä. :)


(JEJU ISLAND: Google Images)

(OKINAWA, JAPAN. Now. Here. :))

5) Gyeongbokgung Palace & National Folk Museum, Seoul

Soulin keskustassa sijaitseva, Joseon dynastian aikana (1395) rakennettu palatsi, joka muodostuu laajasta temppelikompleksista. Tämä on sama kuin Pariisin Eiffeli tai Kiinan muuri (jota eräs Kiinan kävijä ei, tosin, koskaan nähnyt). Kannattaa olla palatsin portilla klo13.00 tai 15.00 jolloin on vartijoiden vuoronvaihto. Kaunista katseltavaa! Temppelialueen perällä on kansanmuseo, jonne pääsee samalla lipulla. Sis.pääsy: 3000 won (n. 2.40 euroa).


Palace:Museum:

(Traditional Korean dining tables for single use) 


(Ladies making the famous kimchi ;))


6) Ski-resort / Ice-Fishing Festival / Other Winter Sports 

Etelä-Korealla on hallussaan maailman vuoristojen parhaimmisto. DMZ-retkellämme eräs ruotsalaissnoukkaaja mainosti vuolaasti Etelä-Korean rinteitä, joilla oli ollut laskettelemassa: "The best snow I have ever experienced!" Pilkkifestarit puolestaan ottavat paikkansa (take place) joulukuulta helmikuun loppuun ympäri koko Etelä-Korean. Itse päädyin kaverin kanssa syrjäisemmälle seudulle, jossa pilkkivät länkkärit eivät päässeet pilaamaan autenttista tunnelmaa (kohde, joka pysynee meidän välisenä tietona: Gwang Wha Do). And what about the 'Other winter sports'? Absolutely no idea.

7) NANTA-Theater 

Maailmanmaineeseen käsistä räjähtänyt ruoka-spektaakkeli, jolle on vaikeaa löytää vertaistaan. Akrobatiaa, klovneriaa, teatteria, mimiikkaa, musiikkia ja ruokaa samassa parin tunnin paketissa, johon pakettiin myös yleisö pääsee / joutuu mukaan (spektaakkelin parasta antia ;)). NANTA sopii sekä lapsille että lapsenmielisille aikuisemmille. Show perustuu toimintaan ja puhetta on vain vähän -sekin joko siansaksaksi tai englanniksi. Infoa ja lippuja: http://nanta.i-pmc.co.kr/nanta/en/intro.aspx
8) Utilize The Mountains

Hyödynnä vuoria vuodenajasta riippumatta. Vaellusreittejä: http://english.visitkorea.or.kr/enu/SI/SI_EN_3_6.jsp?cid=1499394


(Kännykamerasta)

9) City Tour Bus (Seoul) & Subway 

Oleppa nyt sitten kunnon turisti kun kerta turisti tod.näk. olet ja ota bussikiekka ympäri Soulin. Kyllä siitä aikuisten oikeasti saa aika hyvin asiaa irti ja sitä alkaa hahmottaa cityn ihan uudella tavalla. HopOnHopOff-lippu on kätevä: 12000 wonin (n.10 euron) hintaisella lipulla saa tehdä kiekkaa vaikka koko päivän, hypätä pois missä tahtoo ja hypätä takaisin kun tahtoo. Itse hyppäsin vekka Soul Towerin kohdalla, josta aukeaa  näkymä yli koko kaupungin, sekä Itawonin kuuluisalla shoppailualueella, josta saa kaiken mitä voi mieleen tupsahtaa. Itselle ei tupsahtanut mitään, mutta olihan se nähtävä, notta on sitten nähty. Metrolla suosittelen myös matkustamaan. On meinaan niin toimiva, näppärä, siisti ja selkeä systeemi, etten ole parempaa nähnyt. City tour bus: http://en.seoulcitybus.com/(Front: War Memorial Museum. Back: Seoul Tower)


10) FOOD & DRINK: EAT & DRINK Everythingiiiii ! 

SYÖ & JUO syömästä ja juomasta päästyäsi! Tämän lähemmäs ruoka-Nirvanaa ei pääse vanha Erkkikään ja Erkki on sentään erivahvasti muonaan menevä mies. Tyypillinen hinta lounaalle on noin 5000-10000 wonia (4-8e). Jokaisen annoksen ohella pöytään kannetaan omat riisit ja kippokaupalla ilmaisia starttereita, jotka vaihtelevat ravintoloittain (mm. kimchiä, merilevää, erilaisia vihanneksia soijakastikkeella tai ilman, kuivattua kalaa, tofua, mustekalaa, simpukoita yyämmäs). Starttereita syödään ennen pääruokaa ja pääruoan yhteydessä. Koko syömäseurue pistelee samoista kipoista metallisin syömäpuikoin. Starttereita saa pyytää lisää jos loppuu, eikä maksa mitään. Juomana on yleisesti vesi ja ravintoloissa kahvikoneet, joista saa ilmaisen kahvin ruoan jälkeen. PS. Ruokajuomana kannattaa joskus kokeilla paikallista likööriä (nimeltään: Mak Ga lee), joka on tehty riisistä ja kastanjoista (kastanja koreaksi: bám) ja jonakin perjantai-iltana kannattaa pistää vähän ranttaliksi ja naukata sozua, joka on paikallinen tujakka pamaus jotakin vodkankaltaista ;) 

(Traditional Korean liquor: Mak Ga Lee)

(Korean 'pancakes'=jeon)
+ Pay a Visit to a Traditional Korean Tea House in Insa-dong 
(the most traditional area of Seoul). < 3 Pure love.  

Perinteinen korealainen teetupa Insadongin kaupunginosassa. Kyseinen kaupunginosa on haluttu pitää paikallisena ja esimerkiksi englanninkieliset tekstitykset ovat harvassa toisin kuin kaikkialla muualla. Tältä reviiriltä saa aitoa ja alkuperäistä mitätahansa! =) Tilaa teetä kera oheisherkkujen ja nauti harmonisesta musiikista, suitsukkeiden tuoksusta ja lämmitetystä lattiasta takapuolen alla.

***   ***   ***

Arigatooo, says a Winter-Clothed Yogi.

(Gwang Hwa Do; South Korea)

Current Location: Okinawa, Japan.

***   ***   ***

10 kommenttia:

 1. Oh kyllä nyt nousi Koreakuume! Ei siis korea kuume. Haluun syödä noi kaikki ruuat. Voidaanko perustaa johonkin korealainen ravintola, jossa nim om tollaset matalat pöydät?? Terv. yks joka vihaa syödä pöydän ääressä ja istuis mielellään aina lattialla ja vihaa istua ns. normaalisti tuolissa (tällä varmaan selittyy sekin että en tykkää syödä hienoissa ravintoloissa kun pitää istuu niin fiinisti)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. JOO! Oon täs funtsinu että jos perustais sellasen internationaalisen kahvilan johki internationaaliin kohteeseen. Olis pöydät ja ruoka Koreasta, hintataso Intiasta, aukioloajat Muumilaaksosta, tunnelma Islannista & Barbadokselta (sillai mukavasti sekotettuna), ja sisustus suoraan hippilästä. Tv. Toinen, joka istuu ruokapöydässä ihmeasennoissa ja vääntää ja kääntää ja valitsee ennemmin lattian ku sohvan tilanteesta riippumatta.

   Poista
 2. Aukioloajat Muumilaaksosta :D Joo! Mä kans en vaan fyysisesti kykene istumaan normaalisti ruokapöydässä, aina on oltava polvet koukussa tai jalat lootusasennossa tai yks jalka toisella tuolilla tai jotain!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Ei lukita yöksikään ! : D

   Joo. En tiiä missä vika. Joskus jotkut kysyyki et miten voin istua ruokapöydässä polvien päällä tai risti-istunnassa tms : D Sama se on kaikkialla muualla missä pitää istua. Lentokoneessa oon aina ihme-kippuroissa jalat vasten ikkunalasia tai sylissä tai pyllyn alla. En vaan voi istua 90 asteen kulmassa. : O

   Poista
 3. Ootte mimmit vähän outoja...siis istuma-asentomieltymysten suhteen..;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outo oot kuule itte ! Jos et niinku tuohon ikään mennessä (kaikella kunnioituksella!) ole oivaltanut, ettei ihmiskeho istu ergonomisesti yhteenkään penkkiin tuoliin palliin jakkaraan. Ei me kuuluta penkeille, hei, ei !

   Poista
  2. Meillä jäykkänivelisilläkin on oikeutemme! Ei noissa lootus- ja muissa istunnoissa voi nähdä ergonomian häivääkään, kylä näi o jämpti!

   Poista
  3. Mutta onko sinun jämpti myös minun jämpti that is the nut.

   Poista
 4. Kunhan kateellisuuttani urputan, tekonivelet kun eivät käänny eksoottisempiin istuntoihin. Siispä joudun pitämään ahterini suosiolla normituoleissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän. Ei ole hauskaa, mutta itsepä teet asiasta hauskan : D Kullakin Akilleen kantapäänsä, right ?

   Itse toivon vielä kasikymppisenä taipuvani spagaattiin : D

   Poista