25.10.2014

The Science of Colors


Väri on auringosta tai muusta valolähteestä tulevaa aaltomuotoista sähkömagneettista säteilyä eli valoa. Jokaista värisävyä vastaa oma aallonpituus. Pisin aallonpituus on punaisella ja lyhin violetilla. 


Ihmiselle näkyvien värien ääripäiden lisäksi puhutaan infrapunaisesta, jonka  aallonpituus on pidempi kuin näkyvä valo ja se voidaan tuntea lämpönä. Puhutaan myös ultravioletista, 
joka on lyhytaaltoisempaa kuin näkyvä valo. 


Ihminen aistii värin kun valo heijastuu 
jostakin värillisestä kohteesta silmän verkkokalvolle. 


Toisin kuin muut nisäkkäät, ihminen näkee maailman väreissä. 


Ihmisten värien näkö ja niiden erottamiskyky ovat erilaisia. Kaikilla on sama värienerotteluprosessi, jossa aivot tulkitsevat silmän kautta tulevan impulssin muuntaen sen väriksi. 


Ihmisen silmän verkkokalvossa on neljänlaisia valoenergialle herkkiä solutyyppejä, joista yhdet ovat hämäränäköön erikoistuneita sauvasoluja. Muut kolme ovat lähinnä tarkan näön keskusken eli fovean alueelle sijoittuvia tappisoluja.
 

Värin havaitseminen perustuu kolmeen asiaan: Valoon, joka on värin lähde, kohteeseen, eli siihen miten kohde vastaa väriin 
ja silmään joka ottaa värin vastaan.


Eri kulttuureissa värit määritellään eri tavoin. Eräällä Afrikan heimolla on 26 termiä lehmien väreille, muttei lainkaan sanaa siniselle tai vihreälle. 

Sinistä on arveltu ikivanhaksi iranilaiseksi lainasanaksi. Vihreää arvellaan johdokseksi sanojen 'vihannoida' tai jopa 'viha' perusmuodoista.

-Wikipedia


"PINK isn't just a color ! It's an attitude!" 
-Miley Cyrus


***   ***   ***

A nut to crack : 

Why is Facebook blue ?


'Cos Mark Zuckenberg is red-green color-blind ! 
He said: "Blue is the richest color for me. I can see all of blue."

***   ***   ***


5 kommenttia:

 1. Olipas mielenkiintoista,kiitos Maama tietoiskusta:) Ja sun tukkasi on kyllä aika ihanan värinen,samoin tuo syksyinen maasto:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin ! Tiede on taikaa. Eikun siis tiedettä. Mutta siinä ON jotain tosi taianomaista.

   Kiitos, tukka on vähän mitä on : D Punanen puolirastainen. Leikkasin puolet pois niksnaks. En ole vielä päättänyt seuraavaa siirtoa.

   Poista
 2. Sinulla on tosiaan silmää nähdä kauniita yksityiskohtia luonnossa! Nyt taisi kyllä runoratsu olla pilttuussaan huilaamassa kun olin noin kuivan tietellinen tekstiosuus ;)
  T: Ari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollut ! Tätäkin voi lukea kuin runoa! ;) Kelasin ensteks että alkaisin runoilemaan väreistä, kunnes hoksasin etten mä edes tiedä mitä väri oikeasti, syvimmiltään pohjimmiltaan on : ) Nyt tiedän. Ja tiedätte.

   Poista
  2. Varmaan jopa biokemiaa voi lukea kuin runoa sopivassa mielentilassa ;) Jotkut ymmärtämättömät(joihin emme ehkä kuulu) tosin hukkaavat runon tai musiikin taian järkeistämällä. Syventääkö värien kokemista se, että osaa miettiä aallonpituuksia? ;)
   T: Ari

   Poista